بازاریابی آنلاین از گذشته ای نه چندان دور همواره یکی از دغدغه های اصلی کسانی بوده است که با آن سرو کار داشته اند.
در اینجا می خواهیم سرنخ هایی از بازاریابی را جمع آوری کرده و برای شما به سادگی بیان کنیم .
در سال های اخیر با افزایش فضای رقابتی در بازار کار، بازاریابی تبدیل به یکی از اساسی ترین نیازهای هر کسب و کاری شده است و فرقی هم ندارد که کسب و کار چقدر بزرگ یا کوچیک باشد، یک استارتاپ یا یک کسب و کار با سابقه، کسب و کار شما آنلاین باشه یا آفلاین. همه کسب و کارها نیاز به بازاریابی دارند تا بتوانند فعالیت خودشان را به میزان برنامه ریزی شده گسترش دهند.
اما این روزها با آمدن مهمان ناخوانده ای به اسم ویروس کرونا شکل و جنس زندگی همه افراد در سراسر جهان تغییر کرده است.
شیوع ویروس کرونا باعث شد مردم در خانههایشان بمانند، اما بسیاری از مشاغل مجبور به خدمت رسانی هستند و نمیتوانند شرایط قرنطینه را تحربه کنند. در این بین ممکن است بعضی از کارمندان شما نیز همین شرایط را داشته باشند و برای ارسال محصولات و پشتیبانی خدمات مجبور به ارتباط با مشتریان باشند.
زمانی که صحبت از ویروس کرونا میشود بسیاری از افراد اینگونه فکر میکنند که ویروس کرونا قرار است تمامی کسب و کارها را از بین ببرد و آنها را نابود کند. اما این ویروس و دیگر بحرانها نهتنها کسب و کارها را نابود نمیسازنند بلکه باعث فروش بیشتر خدمات و محصولات در برخی از شغلها نیز میشوند.
اثرات ویروس کرونا بر کسب و کارها
این روزها تاثیرات زیادی روی کسب و کارهای آنلاین و سنتی مشاهده می شود که با مشکلات زیادی مواجه بودهاند.
کسب و کارهای سنتی مانند مغازهها و فروشگاههای فیزیکی تا حد زیادی به تعطیلی کشیده شدهاند اما باید در نظر داشته باشید که در همین روزهای سخت بعضی از کسب و کارها فروش چند برابری محصولات و خدماتشان را تجربه کردهاند.
کسب و کارهایی که در روزهای اخیر توانستهاند فروش زیادی را تجربه کنند از روشهایی استفاده کردهاند که در زمان مدیریت کارآمد است. شما هم میتوانید با انجام روشهایی که در این مقاله گفته میشود فروش خود را افزایش دهید.
همیشه در مواقع بحران باید موج سواری را یاد گرفت تا بتوانیم فروش خود را افزایش دهیم.
آمادگی تیم کسب و کارتان را افزایش دهید تا بتوانید در زمانهای بحرانی بهترین خدمات را برای مشتریانتان داشته باشید.
لزوم بهکارگیری فنون جدید بازاریابی در بحران ویروس کرونا
در حال حاضر با اتفاقات اخیر به علت شیوع ویروس کرونا همه ی کسبوکارها باید راهی خلاقانه را برای ادامه مسیر کاری خود رونق دهند!
شکیبا کولیوند به عنوان مدرس تبلیغات و بازاریابی خطاب به صاحبان کسبوکار در وضعیت شیوع کرونا می گوید: فنون بازاریابی در بحران ویروس کرونا را به خاطر بسپارید تا در این دوران، شاهد کسادی کسبوکار خود نباشید.
این روزها و در پی شیوع ویروس کرونا از تأکیدات پیشگیرانه توصیه به ماندن مردم در خانههای خود است، بسیاری از کسبوکارها، از فروشندگان کیف و کفش، لباس و کتاب گرفته تا فعالان عرصه گردشگری و کسبوکارهای خُرد نگران شرایط اقتصادی و از دست دادن مشتریان خود هستند،اما نباید کسبوکارها در شرایط ایجادشده توسط کرونا متوقف شود.
ما شاهد تغییر رفتار مصرفکنندگان و خریداران کالا و خدمات در دنیا هستیم.اما در حال حاضر فشار ایجادشده بر بازاریابان و واحدهای راهبردی کسبوکار به این دلیل است که مدیران عامل و بخشهای مختلف سازمان از واحدهای بازاریابی خود انتظار دارند آنان راه حلهایی را ارائه و از این موج بحران ویروس عبور کنند و بقا داشته باشند.
چابک بودن رمز موفقیت در وضعیت قرمز
باید دید که چگونه و از چه راهی می شود ادامه مسیر را با انگیزه بیشتر طی کرد؟
و مهمترین سؤالی که باید در شرایط بحرانی کنونی از خود بپرسید این نیست که «چگونه میتوانم بیشتر بفروشم؟» بلکه در عوض باید از خود بپرسید که «چگونه میتوانیم در این مدت از مشتریان پشتیبانی کنیم؟»
استراتژی مهم در زمان بحران های جدید
باید در نظر داشته باشید برای بهترین نتیجه باید بازخوردهای مشتریان و کاربرانتان را نیز دریافت کنید و سعی کنید خدمات و محصولاتتان را درست بر اساس نیاز مشتریانتان فراهم کنید.
زمانیکه میخواهید برای کسب و کار خود یک نوآوری جدید ایجاد کنید بهتر است این کار را با مشورت افراد خبره انجام دهید و همچنین سعی کنید بهصورت یکباره هزینه زیادی را خرج نکنید. چراکه ممکن است کار شما متناسب کسب و کار شما نباشد و هزینه زیادی را از دست بدهید.
اجرای شیوه هایی نو در بروز بحران
طبیعی است که در این برهه از زمان تبلیغات آفلاین مثل آگهیهای تلویزیونی، چاپی و محیطی، با وجود استفاده اجباری افراد از فضای آنلاین آسیب زیادی را خواهد دید.
از آنجایی که هر رسانهای نقاط ضعف و قوت خود را دارد، می توانگفت که تبلیغات آنلاین و آفلاین چقدر خوب میتوانند در کنار یکدیگر قرار بگیرند و برای یکدیگر نقش «مکمل» داشته باشند. انقلاب جدید فناوری به خصوص دراین زمان معنای آن نیست که بازاریابی سنتی را باید به طور کامل کنار گذاشت. بلکه میتوان از فناوری برای بهبود آن کمک گرفت و محدودیتهای آن را دور زد.
چگونه باید از تبلیغات آنلاین و آفلاین در کنار یکدیگر استفاده کرد؟
تبلیغات آنلاین برای اغلب کسبوکارهای کوچک نهتنها کافی است بلکه به شدت نیز موثر واقع میشود. از طرف دیگر، تبلیغات آفلاین نیز معمولاً برای کمپینهای پرهزینه و با بودجهی بالا در نظر گرفته میشود. اما همین تبلیغات، هم برای کسبوکارهای محلی و هم برای کسبوکارهای بزرگتر و حتی چندملیتی که بخواهند با دسترسی به طیف گستردهای از مخاطبان عام، روی آگاهی از برند خود کار کنند نقش مهمی ایفا میکند. موفقترین تجربهها در این زمینه روی خلق مسیری ایدهآل برای مشتری با نقاط تماس آفلاین و آنلاین تمرکز دارند و در آنها از آگهیهایی استفاده میشود که با رویکرد چندکاناله، مکمل یکدیگر واقع میشوند.
تبلیغات آفلاین برد بسیار گستردهای دارند و میتوانند به مخاطبی دسترسی پیدا کنند که هیچگاه نمیتوان در فضای آنلاین به آنها دسترسی داشت. اما اجرای تبلیغات آفلاین، به خاطر استفاده کم از آن در زمان شیوع ویروس کرونا مخارج سنگینی را در بر داد.
تبلیغات آنلاین نیز به خاطر بُرد ظریفتر، بازگشت سرمایهی بهتر (ROI)، و قابلیت اندازهگیریاش مفید واقع میشود؛ اما ممکن است در مقایسه با تلویزیون، هزینه به ازای (۱۰۰۰) بازدید بیشتری داشته باشد.
به بیان دیگر، تبلیغات آفلاین برای فعالیتهای مرتبط با بخش بالایی که در آنها بُرد بیشتر و آگاهی از برند مهم است مناسبتر شمرده میشود. در حالی که با حرکت به سمت بخشهای پایینی، بازاریابی تبدیل محور و مبتنی بر جذب مشتری روی کانالهای آنلاین بهتر جواب میدهد.
مهمترین نکات فروش و بازاریابی در زمان شیوع ویروس کرونا
اینطور که مشخص است ویروس کرونا به این سادگیها از بین نمیرود و قرار است برای چندین هفته با آن دست و پنجه نرم کنیم. پس با این اوصاف باید به فکر جدی برای بازاریابی محصولاتمان باشیم تا بتوانیم فروش خود را تا حدی افزایش دهیم. البته هرچقدر هم که از نکات بازاریابی استفاده کنیم ممکن است فروش شما به اندازه فروش سنتی و فیزیکیتان نباشد اما اگر بهصورت مداوم در فضای دیجیتال فعالیت کنید و این فعالیت بهصورت اصولی باشد مطمئن باشید که بعد از گذشت چند سال میتوانید چندین برابر فروش سنتیتان سود بهدست آورید.
در فروش آنلاین شما هیچ محدودیتی جغرافیایی برای عرضه محصولات و خدماتتان ندارید به همین خاطر میتوانید فروشی بیشتر از فروش سنتی را داشته باشید اما در هر صورت ممکن است رسیدن به این میزان فروش در فضای مجازی چند سالی زمان ببرد. استفاده از تکنیکهای بازاریابی میتواند این مسیر را سریعتر و کوتاهتر کند. بسیاری از فروشگاه بهخاطر استفاده درست و اصولی از تکنیکها و موجسواریها در یک زمان مناسب میتوانند مسیر رسیدن به فروش را کوتاهتر کنند.
شما هم احتمالا” اصطلاح آنلاین مارکتینگ به گوش تان خورده است. هدف از آنلاین مارکتینگ فروش بیشتر محصولات و خدمات می باشد.
آنلاین مارکتینگ موضوعی است که امروزه جایگاه مهمی در شرکت ها و کمپانی های بزرگ و یا حتی کسب و کارهای نوپا دارد. این شیوه به شرکت ها کمک میکند از طریق فناوری های مبتنی بر اینترنت به کسب مشتریان جدید بپردازند و یا با حفظ مشتری های موجود، سود خود را نیز حفظ کنند.
اما آنلاین مارکتینگ چیست و چه تفاوت هایی با دیجیتال مارکتینگ دارد؟
آنلاین مارکتینگ خود بخشی از دیجیتال مارکتینگ است.
که هر دو بخش مهمی از برنامه بازاریابی شرکت های موفق میباشند. اما دیجیتال مارکتینگ تصویری بزرگتر و کلی تر دارد و شامل استفاده از همهی ابزارهای دیجیتال مانند رادیو، تلویزیون، لپ تاپ و یا تبلیغات دیجیتالی میباشد.
این بخش به تعامل با مشتری و آگاه کردن آن ها از وجود محصول یا برندی جدید کمک زیادی میکند.
اما آنلاین مارکتینگ زیرمجموعه ای از این حوزهی وسیع است و شامل استفاده از اینترنت و روش های مبتنی بر اینترنت برای بازاریابی میباید.
همچنین نمیتواند بین این دو مفهوم برتری خاصی برای یکی شامل شد زیرا هر کدام مزایای خود را دارند. بنابر استقاده ی افراد از جایگاه آن ها برنامهی بازاریابی تغییر می کند و استفادهی درست از آن ها ضامن کسب مشتریان بسیاری است.
عمده تفاوت ها بین دیجیتال مارکتینگ و آنلاین مارکتینگ آورده شده است:
1. برای آنلاین مارکتینگ نیاز به اینترنت است اما در دیجیتال مارکتینگ همیشه نیاز به اینترنت نیست. برای مثال تبلیغات پیامکی بخشی از دیجیتال مارکتینگ میباشد اما نیازی به اینترنت ندارد. تلویزیون و رادیو و تبلیغات دیجیتالی نیز مثال های دیگری هستند.
2. آنلاین مارکتینگ شامل موضوعاتی مانند وب سایت، شبکه های اجتماعی و سئو میباشد اما در دیجیتال مارکتینگ با موضوعاتی مانند اپلیکیشن های تلفن همراه، پادکست و پیامک سر و کار داریم.
3. دیجیتال مارکتینگ حوزه ای وسیع تر از آنلاین مارکتینگ دارد. در واقع بازاریابی آنلاین بخشی از بازاریابی دیجیتال میباشد.
4. دیجیتال مارکتینگ، مخاطبان بیشتری دارد.
5. دیجیتال مارکتینگ، در صورتی که در از همهی جنبه های آن استفاده شود هزینهی بیشتری دارد زیرا طبیعی است که با داشتن کانال های ارتباطی بیشتر، هزینهی بیشتری مورد نیاز باشد.
6. دیجیتال مارکتینگ راه های تعامل بیشتری با مردم و مشتریان نسبت به آنلاین مارکتینگ دارد زیرا آنلاین مارکتینگ محدود به اینترنت است.
7. به علت تنوع بیشتر در کانال های ارتباطی دیجیتال مارکتینگ، معمولا برنامه ریزی برای آن دشوار تر است.
نمونه هایی از آنلاین مارکتینگ
در زیر، تعدادی از نمونه کمپین های بازاریابی آنلاین آورده شده است:
شرکت canon (یک شرکت سازندهی دوربین عکاسی)، برای جستجوی کلید واژه های جستجوی مربوط به “عکاسی” در موتورهای جستجوگر گوگل، یاهو و بینگ تبلیغ میکند تا ترافیک را به صفحه وب سایت خود هدایت کند و فروش خود را افزایش دهد.
canon از انواع تبلیغات آنلاین برای جذب مشتری استفاده می کند
2- فروشگاه زنجیره ای Whole Foods، آدرس ایمیل های مختلف را در وب سایت خود جمع میکند تا یک لیست ایمیل ایجاد کند که و از آن برای تبلیغ فروشگاه ها، محصولات و رویدادهای خود استفاده کند.
3- شرکت Dove، تبلیغات ویدیویی ایجاد میکند و آن ها را با مخاطبان خود در فیس بوک، توییتر و سایرشبکه های اجتماعی به اشتراک میگذارد تا آگاهی از برند و محصولات خود را افزایش دهد.
4- شرکت Bite Beauty، با استفاده از اینفلوئنسرهای خود، یکی از محصولات جدید خود را برای مشتریان تبلیغ میکند.
چه طور باید شروع کرد؟
اولین قدم برای شروع آنلاین مارکتینگ این است که اهداف خود را ارزیابی کنید و اطمینان حاصل کنید که قابل اندازه گیری هستند. آیامیخواهید 100 مشتری جدید در سایت شما ثبت نام کنند؟ آیا قصد دارید 1000 کالای جدید تولید کنید و آن را به صورت B2B به فروش برسانید؟ یک کمپین تبلیغات از طریق ایمیل با 10 هزار ایمیل ایجاد کنید؟ اهداف باید به روشنی بیان شده باشند و قابل اندازه گیری و ارزیابی باشند. علاوه بر آن باید به صورتی باشند که مطابق با واقعیت باشند.
همهچیز به زمانبندی درست بستگی دارد
زمانبندی در این رابطه از اهمیت زیادی برخوردار است. اگر به دنبال نتیجهی فوری باشید، شاید برای دستیابی به بیشترین اثربخشی در زمان کوتاه، بهتر باشد یکباره تمام آن را با محتوای خلاق مستقیم و فراخوانهای قدرتمند فعال کنید.
اما برای کسانی که تفکر بلندمدتتری دارند و مثلاً میخواهند برای یک سال آینده استراتژی داشته باشند و پس از آن نتایجش را ببینند، توصیه میشود زمانبندی دقیقی برای کمپین تبلیغاتی خود داشته باشند. مثلاً شاید بهتر باشد برای مدتی مشخص فقط فعالیتهای مرتبط با افزایش آگاهی از برند را به جریان انداخت و پس از آن به سراغ تبلیغات عملکردمحور و جذب کاربر یا مشتری رفت. اگر استراتژی مورد نظر خوب طراحی شده باشد میتوان بدون دردسر به شاخصهای کلیدی عملکرد دست یافت.
در واقع دستیابی به بهترین نتیجه به این بستگی دارد که بدانید چه زمان باید روی فعالیتهای مرتبط هزینهی بیشتری انجام دهید.
تجربه نشان داده است دورهی برندینگ و آمادهسازی اولیه در بسیاری از موارد میتواند هزینهی جذب کاربر نهایی را تا حد بسیار زیادی کاهش دهد.
متاسفانه اندازهگیری ملموس میزان موفقیت تبلیغات آفلاین، جدا از مسائلی مثل افزایش مشهود نرخ تبدیل، کار سادهای نیست. شما نمیتوانید تعداد دقیق کسانی که یک بیلبورد را دیدهاند یا به یک آگهی تلویزیونی توجه کردهاند را اندازهگیری کنید؛ گرچه دادههای موبایلی به پالایش این ارزیابیها کمک میکنند.
هرچه در قبال آزمایش کردن رویکردهای چندکاناله و استفاده از فناوریهای نوظهور و در حال ظهور ذهن بازتری داشته باشیم، استراتژیها و نتایجمان در کل اوضاع بهتری خواهند داشت.
فنون بازاریابی برای مدیریت کسبوکارها در بحران کروناویروس
در ادامه به تشریح این برخی از فنون بازاریابی در این دوران از زبان میلاد تیر انداز “مدیر آژانس تبلیغاتی باروک می پردازیم:
1- به سختی فروش نکنید، پشتیبانی خود را نشان دهید
بسیاری از کسبوکارهای برخط در چین، رسانهها و شرکتهای فناوری ازجمله علیبابا برای نشان دادن حمایت خود در این ایام قدم برداشتهاند؛ چنانکه شرکت علیبابا 2.300.000 میلیون دلار به صلیب سرخ چین اهدا کرده و گروه زیبایی لورال آمریکا برای کمک به مبارزه با این ویروس قول تهیه محصولات بهداشتی و آرایشی دادهاست؛ البته پشتیبانی نام تجاری شما لازم نیست بسیار زیاد باشد بلکه اهدا یا ارائه خدمات یا محصولات خود به افراد نیازمند و کمک در این زمان، میتواند کار خوب و مناسبی برای اقدامات روابط عمومی نیز باشد.
2- استفاده از موضوعات و کلمات کلیدی برای هدفگیری دقیق
بسیاری از مردم در این زمان به اینترنت مراجعه و اطلاعات بیشتری درباره آن به دست آودند و محصولات مرتبط برای حفاظت از خود تهیه کنند، استفاده از ابزارهای سئو (بررسی وب) میتوانید محتواهای خود را شخصیسازی کنید تا بتوانید مخاطبان هدف خود را بر اساس موضوعات و یا کلمات کلیدی تقسیمبندی کنید.
3- برنامه و تلاشهای محتوای برخط خود را افزایش دهید
وی یادآوری کرد: با توجه به قرنطینه انفرادی که خیلی از افراد دچار می شوند، این موضوع میتواند نگرانی مضاعف و موجب روزمرگی و بیحوصلگی آن ها شود، بدینسان باید صاحبان کسبوکار برنامهها و محتوای برخط خود را افزایش دهند.
این افراد با ایجاد برنامههای کاربردی با تهیه محتواهای ویدیویی برای صنایع خاص نظیر سلامت و تناسب اندام میتوانند از این فرصت برای ایجاد محتوای مرتبط با مشتریان در وبسایت یا شبکههای اجتماعی، کسبوکار خود استفاده کنند.
4- اطمینان از ایمنی برند در تبلیغات
این متخصص پویشهای تبلیغاتی با بیان چهارمین فن خطاب به صاحبان کسبوکارها، افزود: طی این زمان حساس، باید توجه بیشتری نسبت به زمانی که آگهیها دیده میشوند، داد.
حساسیتهای این بازه زمانی بحرانی باید در تدوین و انتخاب رسانه برای معرفی کسبوکار بسیار هوشمندانه انتخاب شود تا بودجه و برند آنها آسیبی نبیند.
5-تمرکز بر ارتباط چند کاناله
برای اطمینان به مشتریان میتوانید با آنها ارتباط داشته و به سؤالات یا شکایات آنها پاسخ دهید، از یک ارتباط چند کاناله برای تعامل با آنها استفاده کنید، مثل وبسایت، پست الکترونیکی، شبکههای اجتماعی و پوشنتفیکیشن یا پیغامرسانی در درون نرمافزارها، چنین رویکردی باعث میشود که مصرفکنندگان با کسبوکار شما ارتباط تنگاتنگی برقرار کنند.
6-مشتریان باارزش خود را هدف قرار دهید
با توجه به قرنطینگی همه افراد با موجودی کم و تأخیر در تولید و توزیع روبرو خواهیم شد، این موضوع بهجای تلاش واحدهای مارکتینگ مجموعههایی که تمام تلاش آنها برای به دست آوردن مشتریان جدید است، میبایست کسبوکارهای اینترنتی بر حفظ و نگهداری مشتریان خود متمرکز شوند.
7-خلاقیت خود را مرتبط کنید
شما میتوانید با تمرکز و استفاده از کلمات کلیدی و جلوههای بصری مربوط به بحران ویروس کرونا در بازاریابی و تبلیغات توجه به مخاطبان و مصرفکنندگان را به کالا و خدمات خود بیشتر کنید، بدینسان نیاز است تا مراقب لحن و محتوای پیام خود باشید و همچنین اطمینان حاصل کنید که خدمات شما، مناسب و مفید هستند.
8- ارزشافزوده ایجاد کنید
در ایام با شیوع کرونا دغدغه از دست رفتن بازار فروش محصول برای همه وجود دارد.
چنانچه کسبوکار شما سنتی و بر مبنای فروش فیزیکی به مشتریان است مثل کتابفروشیها که مشتری باید در محیط قرار بگیرد و با توجه به دستهبندی و موضوعی که مدنظر خودش است،
میتوانید از طریق شبکههای اجتماعی از عناوین مختلف مثل کتابهای رمان پرفروش یا کتابهایی که برای کاهش اضطراب در این برهه زمانی مناسب هستند را با توجه به میزان درصد تخفیف بهصورت تحویل درب منزل به مخاطبان خود ارائه و با این کار آنان را جذب و سپس حفظ کنید.
جمعبندی
فرقی ندارد که ویروس کرونا را پذیرفته باشیم یا نه، در هر صورت این ویروس روی همه کسب و کارها تاثیرات بسیار زیادی گذاشته است. در این شرایط میتوانیم بیخیال باشیم و منتظر برگشت اوضاع به روال قبل باشیم و یا سعی کنیم در این شرایط فروش آنلاینمان را بهبود دهیم و به کمک روشهای مختلف بازاریابی آنلاین، در فضای دیجیتال فعالیتمان را شروع کنیم. فعالیت در فضای مجازی میتواند نقطه عطف کسب و کار شما شود البته به شرطی که طبق اصول آن پیش بروید. همچنین در نظر داشته باشید که فعالیت در فضای مجازی موضوعی زمانبر است و ممکن است روند سوددهی آن تا ۳ سال طول بکشد اما بعد از رسیدن به سود میتوانید از فروش چند برابریتان در فضای مجازی و آنلاین لذت ببرید.